Translate

О Сабирању Целокупних Дела Бела Тукадруза

О Сабирању Целокупних Дела Бела Тукадруза
Више и детаљније - Апел Листу Заветине+је потребна новчана помоћ за штампање Целокупних дела Белатукадруза како би те књиге доспеле у народ и културу за које су и писане. А преко њих и у свет! ______________________________________

Укупно приказа странице

Претражи овај блог

ПРУГА 47

ПРУГА 45. УПОРЕДНИКА

Пруга 45. упоредника
ПРУГА Бордо -Лион - Милано - Загреб - Београд - Пожаревац - Мишљеновац - Кучево - прелаз пре Дунава на Ђердапу - Одеса

ПОГЛЕДАЈ ДОМ СВОЈ, НЕПОМЕНИЧЕ...
Ко каже да је живот лак и једноставан у првој години после рата са целим светом? - 
Понедељак, 3.април 2000. 4:23 ч.  Комшија  ...ић. Ноћас сам помислио на Бога. И осетио смирење. Јер  поред  пресуда земаљских судова постоји и она коначна и права, спородостижна и неизбежна пресуда, Божја.
5:10 ч. Опет је малопре био земљотрес; где је епицентар? Могао бих да се окупам, и да се вратим у постељу.
5: 30 ч. Један облик сумње – скоро близак параноји -  прилично је здрав. С. Се не јавља скоро три недеље.  У једном трену, у кафани у П., помислих док је причао о искуствима са влашћу, да је о својим искуствима причао, и да је шарен испод коже...Треба да престанем да виђам извесне колеге, књижевнике, из више разлога.
7: 25 ч. Д. се вратио из куповине. Оде у школу. Тежина на души и беда живота. .....
16: 25 ч.  Ручао. Заситио се. Синоћ спремио.
Зелени Венац: Случајни сусрет са Г. К. – Да ли си се оженио, Лукићу? – Не.
-Па нећеш ваљда да проживиш век као удовац? Иди у калуђере!
Последњи пут је видео пре десет година.  Каже две девојчице је родила...
Боже, сачувај нас беде! И моје синове глади!
19:34. Епицентар земљоптреса – Рудник. Управо јавили.Осетио сам оба потреса.
20:45 ч. „Шкопљење рукописа“. Тако бих назвао садашњу верзију Алековог рукописа „Маестра...“. Стигао до 182 стр. Да писац уради тако нешто, што је А. урадио себи, све у најбољој намери – невероватно! Да ли да читам даље? Зашто је „ушкопио“ рукопис?....

Среда, 5.април 2000. 7: 28 ч. Будио се у 6:20, лекови. Иван не престаје да кашље већ данима и ноћима. Да ли је та његова докторка нормална? 3 капсуле до сада.  Пљусак, прокишњава лођа, кревет ми је у води!!! Неизвесност егзистенције. Скувао кафу, али делује ми бљутаво. Престао пљусак.  Да видимокад ће се коначно јавити Друг Српко Дрембеш!...
Слутње. Болести. Смрти... – Телефонирао сам секретару школе да ћу доћи на посао тек за другу сменуј... – Без везе се осећам... морамо преживети – каже ми Ш. Око десет.  – Бићу у школи, кажем јој, после  12ч.
Спале ми пломбе. Мучи ме дијареја. Жут сам као лимун. Остављам дуван, цигарете...
-Радим цео дан – поново ме зове жена. – Не знам кад ћу доћи.
Ив. се задржао у куповини. Долази –кашље......
Ко каже да је живот лак и једноставан у првој години после рата са целим светом?
Држава штампа разноразно смеће о оном што се догодило 1999. Године, а ја, отимајући деци и себи од уста,  о свом трошку штампам „Месечеву свадбу“!!

ЛеЗ 0006618   


    
...
(....) Чуо на некој страној радио станици  (BBC?) реаговање проф. М. Марковић.... (....)  Далеко је до победе, тојест смене политичких гарнитура. Човек из сенке – могући Милошевићев наследник? Или можда Ш.?
Српска политика је – црњак. Вратити се свету културе и књижевности, који је тај политички црњак добрано осенчио.

Недеља, 2. 04.2000. 8: 32. Библ. Туробно. Рчи неки трактор. Пуна приколица џакова. Мешају се гласови птица, врабаца и црквених звона. Помислио на Ш. Бели зумбули. Бокор перуника.
Видео синоћ дневникл РТС. Моћ једноумне и безобзирне пропаганде. Стварају монструме. Камен на Гл. – пун пирита.
Штедња папира. Пример ова зелена свеска.
Среда, четвртак,петак, субота, недеља: 5 дана распуста.
Јул, август  - да ли ће у августу Кр. штампати „Кућу“?
Ишао до сеоске продавнице – празна. Син пок. Радише „Пламенка“ (мог учитеља пецања). (Први сусед мога ујака.)  Двориште ујаково – пећ за печење хлеба. Дуд. Прошје. Друга авлија. Баба Мица, деда Воја. Прабаба Џана. Сви помрли...  Кроз неколико сати путујемо – враћамо се у Бгд.
Разговори – без краја. Ровац у башти. Кртичњак.  Врапци. Петлови.  Пун ми је нос нечег. Тихо и тмурно. Као пред  олују. (...)

18: 55. Лабудово Брдо. Допутовали. Путовали са 2 аутобуса, ми у једном, пртљаг у другом. Аца изашао пред нас, у Пожаревцу, донео књиге.... Мошуљ Ратко...
Београд делује бедно, јадно, и на аутобуској, и на улицама...
19:06... Осећам се без везе...
Мишљеновац – Лабудово Брдо, преко Раковице и смедеревског пута, око 115 км.  Дужи је пут ако се иде аутопутем за Ниш, око  130 км. Возом – 137 км.
УО – поднеће захтев за одржавање митинга...
Савезна држава дугује ЦГ 50 милиона марака.
Врњачка Бања – акција УРУШАВАЊЕ СИСТЕМА.
Вести на српским медијима касне за вестима иностраних радио станица!
20:40 . Много пара треба за остварење малих идеја. Где зарадити паре?
Суштинско питање је у – припреми Сабраних радова Уметност махагонија. И полагано објављивати књигу за  књигом!

Читам Ацин рукопис романа (Маестро пер Пјетро; стигао до 17 стр.... течно и пуно хумора ).

ЛеЗ 0006616   
...

Поподне сам прилегао, покушавао да заспим; претходног дана и ноћи сипила је ситна пролећна киша, и доба је подсећало на позну ружну јесен. Превртао сам се у постељи, устао и видео да је засијало неко мршвао сунце. Обукао сам се и кренуо у шталу, по косу, да покосим набујалу траву у тзв. "другој авлији", и да онда ископам пар рупа, и засадим беле бундеве. Кажу, вреже белих бундева се супростављају бујању траве у запустелим двориштима. Да, престала је коначно киша, косио сам, трава је била густа и скоро до колена, замршена. Под стрејама штале и испред кокошињца израсле бујне коприве...Онда сам се сетио оних тикава, које сам пре неки дан, открио на тавану штале. Тамо је било и других ствари, склоњених, заборављених, обавијених паучином. Чак и неколико влака мериска - од којих је наша покојна мајка правила дворишне метле. После ископане треће рупе, појавио се и мој старији син, и помогао ми док сам копао и остале рупе. Ископао сам тачно једанаест рупа, и мој син је мотиком извадио и уситнуо грудве и земљу - можда сутра, пре овогодишњих  Благовести посадим беле бундеве? Покојна мајчица наша Наталија,колико се сећам, бундеве је сејала у башти у Бари тек после Благовести. На тавану је било  тикава за једну пуну корпу од прућа. Све сам их скупио, спустио пажљиво са тавана и понео на дворишну чесму, где сам пажљиво и полако опрао сваку - једанаест тикава! Хеј, сине, викнуо сам, па данас је твој рођендан; ми заборавили!
Кад су се тикве просушиле, пренео сам их у Библиотеку (тако зовемо ми укућани ону просторију, у којој се моја мајка замучила 29. јуна 1950. године, и родила ме, негде око два по ноћи, уз помоћ своје рођене бабе по оцу, лепе прабабе Џане...) Фотографишући те тикве, које је  на таван склонила наша мајка 2001. године - крајем лета, изненадио сам се, како су добро очуване, као да су биле увијене у некакву посебну маст таванске помрчине. Захваљујући тавану и чињеници да се на њега нико није пењао после смрти Наталије (пролеће 2002. године), ето, остале су те тикве, на које сам гледао као благо. Ето,то је била једна неочекивана успомена: ручне радове и везове нашемајкеја сам чувао, и сачувао, али да постоје и ове тикве, о томе нисам знао.
Наталијине тикве (обране, највероватније 2000. или 2001. крајем лета?)

На поду библиотеке било је и неколико мојих бележница, понео сам их у тзв. "нову кућу" (која је нова била седамдесетих година минулог века), у собу у којој спавам. Белешке су биле из првих месеци 2000. године.

     
           ЛеЗ 0006609 

Нема коментара:

ГРАДИНА

Градина је стари назив за врсту тврђаве, утврђени град из старог доба, почев од неолита. Градине су нарочито биле бројне у бронзано и гвоздено доба а грађене су и током средњег века. Карактер грађевине је био заштитни. Градине су претходиле појединим градовима, биле су утврде унутар којих је била смештена стална војна постава. Градине и пратећа насеља су обично грађена на узвишењима стратешки погодним за одбрану – та места, иако данас само рушевине, у народу се и данас називају градине...

На основу нађених остатака назване су поједине археолошке целине нпр. Вучедолска култура, Гласиначка култура. На Истарском подручју градине се зову кастиљери. Градине већином бивају кружних основа. У општем случају овај израз се користи за опис рушевине тврђаве, града или замка као и за називе појединих локалитета.- извор >>>

Порасла јела до неба

Порасла јела до неба,
Савила гране до земље,
На грању лишће зелено,
На лишћу цвеће црвено,
На цвеће челе попале.
Што ми је јела висока,
То ми је црква Грачанка;
Што ми је лишће зелено,
То су ми књиге црквене;
Што ми је цвеће црвено,
То ми је причес у цркви;
Што су ми челе попале,
То ми је народ у цркви.

Српска народна митолошка песма

.

.
Синтеза. Прототип "Васељенских новина"

УВОД у „ВЕЧИТИ КАЛЕНДАР МАТЕРЊЕГ ЈЕЗИКА"

УВОД у „ВЕЧИТИ КАЛЕНДАР МАТЕРЊЕГ ЈЕЗИКА" требало би да буде отприлике ово:

Овде ће - то је моја намера - на десетинама и десетинама страница бити говора о стотинама речи, можда и више, али боље да то оставимо срећи и случају, јер од њих и тако све највише зависи.

Можда ће се некоме овај мој покушај да изразим оно што сам осетио или помислио у сусрету и ближем додиру са неким речима учинити јаловим и произвољним послом доконог писца; можда. Можда се читаочева осећања и мишљења о речима које сам изабрао неће подударати са мојима. Можда ће асоцијације које су оне изазвале у мени бити читаоцу несхватљиве и изгледати неосноване. Бојим се да је то не само могућно него и вероватно. Али, све ако и буде тако, ја не сматрам овај посао потпуно изгубљеним ни узалудним, или бар не више него што су то остали моји радови. Уколико ове речи у вама не изазову иста или слична осећања, ви можете потражити друге речи са којима ћете моћи играти своју игру. Главно је да се покаже да је игра могућа.

У сваком случају, молим читаоца да овде не тражи ни лингвистике ни философије; ништа до записе једног песника о његовим сусретима са речима.

БЕО, БЕЛА, БЕЛО - лепа и тајанствена реч са више значења. Пун је народни говор те речи у разним значењима, као и митологија, поезија, географија, и ботаника и зоологија. Бели свет, бели дан, бели цар, беле пчеле, бела застава, бела магија, на белом хлебу, бели удовац, „белорука Јунона"104, бела врана, белоушка, бели бор, бели слез, Белић, Бељански, Белогрлић, Белобрк, Белостенец, Бјелопавлић, Бели Нил, Бела Црква, Бијело Поље, Бела Паланка, и можда стотине таквих места у свету, све до овог нашег Београда који је нашао места и у Прешерновој поезији. („Ни близу, ни близу до беле Турчије кјер в Донаво Сава се бистра излије.")

Реч вишеструког смисла и великог домашаја испунила је, ево, целу једну белу страницу и испунила би можда још много простора, а не би могла да обухвати ни приближно све варијанте, ни да објасни своје вишеструко значење, ни означи свој крајњи домашај. Стајала би и даље пред нама, светла, моћна, звучна и блештава, а нејасна и тешко објашњива: бео, бела, бело. Али сећања и асоцијације иду даље и у неочекиваном правцу.

По чудној логици нашег сећања мени се у овом тренутку, у вези са овом речју, јавља лик прецветале лепотице Циганке са Чубуре. Било је то пре много година, а као да је сада гледам пред собом.

Седимо у полумрачној крчми поред кафе и ракије. Она је малко нагнута, загледана у своју чашицу. Остарела је пре времена; једино што је на њој остало неокрњено, то су бели, чврсти зуби који повремено блесну, док ми са заносом и сузама прича о свом првом љубавнику и о трагедији у којој га је изгубила.

- А волела сам га, господине! Јаооо, волела сам га као белог бога!

Ту се негде, као на заталасаном биоскопском платну, губи и гасне и ова чудна реч са свим својим значењима.

Уранила Косовка девојка,

уранила рано у недељу,

у недељу прије јарка сунца

засукала бијеле рукаве,

засукала до бијели лаката

на плећима носи леба бела

у рукама два златна кондира.

Овде све сија и блешти од белина разних тонова и различитог порекла. Нису бели само рукави, лакти ни хлебац; него неки бели сјај као да се шири од „девојке", од „недеље", „јарког сунца" и „златних кондира". Та белина није само физичке природе, она као да избија из целог овог свечаног девојачког похода на узвишену хуманитарну мисију спасавања рањеника.

104 Леуколенос Херо - белорука Хера (Јунона.).

= извор:Иво Андрић: ЗНАКОВИ ПОРЕД ПУТА, стр. 459 - 462

Борба петлова

Филмски канал "ЗАВЕТИНА" на ЈУТубу

ФИЛМСКА ПОЕЗИЈА.Документарни филмови ЗАВЕТИНА

Ознаке - Претраживање чланака

000408 01467 01485 01620 01621 01949 19380 19402 19434 2014 NIŠKE ANИMOZNOSTI / Miroljub Todorović NOVE PRIČE /Zoran M. Mandić PREKTO JETA CAKA / Eson Jaos PUŠKIN / Zoran M. Mandić Антологије Јована Пејчића Влашке и циганске песме ЛеЗ 00000031 ЛеЗ 0000584 ЛеЗ 0000585 ЛеЗ 0000586 ЛеЗ 0000587 ЛеЗ 0000588 ЛеЗ 0000589 ЛеЗ 0000590 ЛеЗ 0000591 ЛеЗ 0000592 ЛеЗ 0000593 ЛеЗ 0000594 ЛеЗ 0000595 ЛеЗ 0000596 ЛеЗ 0002434 ЛеЗ 0002435 ЛеЗ 0002436 ЛеЗ 0002438 ЛеЗ 0002456 ЛеЗ 0002598 ЛеЗ 0002608 ЛеЗ 0002700 ЛеЗ 0002981 ЛеЗ 0002982 ЛеЗ 0004175 ЛеЗ 0004182 ЛеЗ 0004317 ЛеЗ 0004351 ЛеЗ 0006572 ЛеЗ 0006583 ЛеЗ 0008789 ЛеЗ 0008793 ЛеЗ 0008794 ЛеЗ 0010284 ЛеЗ 0010308 ЛеЗ 0010580 ЛеЗ 0010711 ЛеЗ 0010713 ЛеЗ 0010714 ЛеЗ 0010715 ЛеЗ 0010716 ЛеЗ 0010717 ЛеЗ 0010718 ЛеЗ 0010719 ЛеЗ 0010720 ЛеЗ 0010721 ЛеЗ 0010722 ЛеЗ 0010795 ЛеЗ 0010796 ЛеЗ 0010797 ЛеЗ 0010798 ЛеЗ 0010799 ЛеЗ 0010800 ЛеЗ 0010802 ЛеЗ 0010803 ЛеЗ 0010804 ЛеЗ 0010805 ЛеЗ 0010806 ЛеЗ 0010807 ЛеЗ 0010808 ЛеЗ 0010809 ЛеЗ 0010810 ЛеЗ 0010817 ЛеЗ 0010818 ЛеЗ 0010819 ЛеЗ 0010820 ЛеЗ 0010821 ЛеЗ 0010822 ЛеЗ 0010823 ЛеЗ 0010824 ЛеЗ 0010825 ЛеЗ 0010826 ЛеЗ 0010827 ЛеЗ 0010828 ЛеЗ 0010829 ЛеЗ 0010830 ЛеЗ 0010831 ЛеЗ 0010832 ЛеЗ 0010833 ЛеЗ 0010834 ЛеЗ 0010835 ЛеЗ 0010836 ЛеЗ 0010837 ЛеЗ 0010838 ЛеЗ 0010839 ЛеЗ 0010840 ЛеЗ 0010841 ЛеЗ 0010842 ЛеЗ 0010843 ЛеЗ 0010844 ЛеЗ 0010845 ЛеЗ 0010846 ЛеЗ 0010847 ЛеЗ 0010849 ЛеЗ 0010850 ЛеЗ 0010852 ЛеЗ 0011023 ЛеЗ 0011024 ЛеЗ 0011025 ЛеЗ 0011026 ЛеЗ 0011913 ЛеЗ 0011914 ЛеЗ 0011915 ЛеЗ 0011916 ЛеЗ 0011917 ЛеЗ 0011918 ЛеЗ 0011949 ЛеЗ 0011950 ЛеЗ 0011959 ЛеЗ 0011960 ЛеЗ 0011961 ЛеЗ 0011963 ЛеЗ 0012319 ЛеЗ 0012320 ЛеЗ 0012338 ЛеЗ 0012339 ЛеЗ 0012340 ЛеЗ 0012485 ЛеЗ 0012488 ЛеЗ 0012489 ЛеЗ 0012490 ЛеЗ 0012642 ЛеЗ 0012643 ЛеЗ 0017630 ЛеЗ 0017939 Мирослав Лукић ПРИСЕЋАЊА (фрагменти) Поговор књизи Изабраних песама Радомира Стојановића Покретач дигитални књижевни часопис "У смеру вртлога" Ртањ Светислав Стефановић СТАРИМ ИЛИ НОВИМ ПУТЕВИМА ОДАБРАНИ ПОЛИТИЧКИ СПИСИ (1899-1943) Српска поезија Станиша Нешић Стојадиновић и коментари Тема: СЛОБОДА И СТВАРАЊЕ. И лицемерство УПОТРЕБА ЧОВЕКА / АЛЕКСАНДАР ТИШМА аб добитник књижевне маграде Повеља Карађорђе лист "Политика" и дух комунистичке носталгије нови веб сајт посвећен поезији осврт