Translate

О Сабирању Целокупних Дела Бела Тукадруза

О Сабирању Целокупних Дела Бела Тукадруза
Више и детаљније - Апел Листу Заветине+је потребна новчана помоћ за штампање Целокупних дела Белатукадруза како би те књиге доспеле у народ и културу за које су и писане. А преко њих и у свет! ______________________________________

Укупно приказа странице

Претражи овај блог

ПРУГА 47

ПРУГА 45. УПОРЕДНИКА

Пруга 45. упоредника
ПРУГА Бордо -Лион - Милано - Загреб - Београд - Пожаревац - Мишљеновац - Кучево - прелаз пре Дунава на Ђердапу - Одеса

БЕЛЕЖНИЦЕ,1

БЕЛЕЖНИЦЕ  из разних периода


...


РЕКВИЈЕМ

Воштане сузе.
Потоци воштаних суза.
Сливали су се низ косину свеже хумке Наталије Лукић (1931 – 2002).
Свеће су гореле на гробовима Станка (1892 – 1955), Животе  (1924 – 1944), Драгише (1926 – 1932) и Марије Лукић ; Димитрија и Грозде Лукић...Било је летње предвечерје: без дашка ветра. Жуто као  као венци ивањског цвећа на капијама, и на околним гробовима. А један је бршљан обавио  подножје споменика Наталије Лукић.
Воштане сузе су текле, отицале као прелив вински,  тонуле у сутон, као крикови фазанки у долини у  безмерје.
Смрт је ставила тачку на гробљу у Поточићу, где су лежали један до других покојни чланови фамилије Лукић (три генерације), - читава једна задруга мртвих. Смрт је сваком животу дала смисао. Подвукла црту...
Воштане сузе су се сливале низ хумку, низ  свежу земљу, низ сећање и предвечерје. Отицале су са овог на онај свет...

    (Из свеске вођене 2000. године.  – Истргнут одломак из целине „Четвртак, 1. август 2002“
ЛеЗ 0006626   
...


(Различити аршини културних рубрика дневних листова у Београду, пре свега.)  Мр Ноки је добро, стручно срочио и поднесак и жалбу. 
Уважавам личности  и у позицији и у опозицији, али их нешто не видим од силних копија.
Треба се помирити са тиме, зар, да је  ... уз помоћ новца, веза и судова... па и мог недовољног знања (незнања) успео да...?
Читајући спремљен рукопис за штампу „Бршљан око моје младости“. Неправду коју су ми учинили – не власт, него уредници поезије  социјалистичке епохе, међу којима је, нажалост, и неколико истакнутих песника: то је онај бршљан око моје младости. Та неправда се ничим више не може исправити.
То се не опрашта. Ни заборавља. И на то стављам тачку. Намерном нећу написати  тих пет имена; после свега, сигуран сам да их не презирем; постао сам равнодушан према њима, и као људима, и као песницима.Сматрам их  небитним за поезију 21. века.  У оној мери у којој су свесно и немилосрдно искључивали друге из корпуса српске поезије, у тој ће мери целина њиховог дела  бити искључивана, на финим ситима времена...
Толико запуштених ствари. Али даће Бог да се понешто и уреди, промени.
Рачунам – рачуница без крчмара. Овим светом  влада нека друга математика.
Недеља, 9. 04. 2000. 9:55 ч.  Устао, скувао кафу. Ш. Спава. Д. Спава.  Иван устао – облачи се.
Ш. му синоћ дала инјекцију лонгацефа.
Дај Боже да Ал. Рукопис прихвате у... То би било добро.
Ставио да секува пасуљ.  Пун сам неке „икре“. – Идем у шетњу, вели Ив. – Оде.
Ш. лежи, врти јој се у глави.  Ништа није појела, колико сам разабрао. Цео дан. Стрес? У чему је ствар?
Туга голема.Преплет. Ову  годину треба искористити – горчином и снагом изгубљеног времена, оловом изгубљених илузија...
Будућност је непредвидљива. А лето –какво ће бити лето?
Узанији је од иглених ушију теснац (неки од светских језика)  за било који од мојих објављених романа. Добар превод  на страни језик кошта...Оседео сам.
Па ипак, није ме Бог оставио на цедилу?
Читао у Т. Причу о српским масонима. Међу њима има и писаца (Ливада, Великић...)  стварна моћ масонерије?
Не зна овај народ са киме све има посла. Убудуће – мало другачије – са свима на свету. Познатима и непознатима...

Шта у ствари хоче Г-ђа Г.  М.?  Зашто је баш мене изабрала да читам њена сочињенија – кад ни своја не стижем?....
ЛеЗ 0006620   


...
Прво што треба да урадим је да направим пар примерака (библиофилских)  „Религије поезије“? Можда и 20 примерака књиге „ВратаЗвижда“?  Добар део слика из „Врата Звижда“  треба укључити  у „Повратно коло“.Али – како?
Можда ипак, све то, оставити за „Архив у оснивању“?... Не знам...
Када би ми понудили пут у Арг. – сређену егзистенцију, да... Знао бих шта ми је чинити.
Судбина мога дела: крајња:да се распрши светом као прах прокупца! ... Да опраши будућност!
Лавеж паса. Различити лавежи.  Мој млађи син прича сам са собом .
Надире мрак кроз врата библиотеке.
Дневник РТС. Речник СРС. Не слушам Вести у Београду.   
Ни РТС.  Књигу „Духови,1“ употпунити приказима књига А. Ј.  Р. М. С. Иг. Све је то, како кажу, „заковано“, кастрирано,... Црви у црвљивом сиру, официјелни књиж. критич. 
Сателити на небу. Мрак. Тишина. Изолованост и од света и од чланова породице. Нека врста карантина. Глад и беда, коју скривамо од других. Докле? 
Реторика режимске пропаганде је чисто неокомунистичко безумље.  
Субота, 1.април 2000.- 2: 45.  Кашаљ мога млађег сина. Већ десети дан. Ушао у тоалет у 2. Пролив? Пре тога крварење из носа.  Открио се у сну. Покрио га. Слушао вести  страних радио станица. Ништа ново.
Судбина мога млађег сина.
Судбина мога старијег сина.
Моја. - .........................

Требало би да пишем друкчије ствари. Прожете чињеницама, реалношћу. Трагизмом. Сувише је велики терет у оваквим временима натоварити себи на плећа издавање Сабраних радова!... Али, шта могу... друго? Адекватног издавача овде нема! Да ли ће га икада и бити?  У догледно време бити?
Три тегле слатка на столу. Много звезда. Мрак. Путује ми се у Бгд.  3:00. Да ли сам се суочио са бедом, нередом, судбином, аветињом глади? 
Треба писати више...Директније, отвореније... Диктатура не може трајати вечно!
Кад бих могао да сагледам где сам грешио. Шта је то што је против мене и мога Дела? Суочити се са  с в и м !...
Ноћ. Мрак.Лавежи!  На једној страни – митинг омладине; тзв. „5. Колоне“; на другој – дизање споменика и обележја погинулим официрима. ... Режисери судбине.... Овог пролећа нема бомбардера, али  → мир је сличан депонијама, оним које сам видео претходног дана... ни Бог овде не може помоћи! Тоталитаризам комунистички и натовски  је направио – пустош!
Понекад ми се чини :  До истине је овде стало већини колико до лањског снега!
Не бријам се данима. Комшија С. Са женом К. Послује у башти. (Немачки пензионери.)  (Друштво је раслојено, и у селу и у граду.)
... Критичар, који критикује поезију а у свом животу није написао ни једну успелу песму, или књигу песама, - у принципу (за мене лично)  не вреди ни три пребијене паре!

15: 00. Киша. Кушица. Спавао. Мати ишла до Пека и набрала коприве. Неко струже електричном тестером дрва.... Шум кишице... „Дрина“...  Шта зна о Србији свет? Шта знају Срби о Србији? И о свету?  Звоне звона – коме?
Есеј „Песник и видовитост“. Моја песма из ране младости „Самоубица“, као полазиште?
Велики теретни жути камион.
Драган Лазаревић, трговац, комшија.  Декће трактор Жарка Аћимовића. Обале Зукве – унеређене.Као и обале Пека. Почео сам да седим.... Људски век... Две влашке радио-станице. Спонзори – Власи (Србовласи).

Сипи ситна киша. Земљи треба много више, обилан пљусак. ...

ЛеЗ 0006613   
Б. Тукадруз, март 2016. Снимак Др Дим. Лукић
Свеска зелених брош. корица „Caiet“.  -  19. март 1985. – Данас сам послао последњих педесет примерака („Дневника за Сенковића“, штампан у 1500 пр. Крајем лета 1983. Год. У Београду). ГОТОВО! – Ништа више и нигде не шаљем!... Огроман терет се свалио са моје душе!
Пишчева издања – то је најстарија и најозбиљнија институција српске књижевности!

21. 03. 85. – Сад су на реду Заветине, I. Већ пишем. Стигао сам на крај Једног почетка...Што не могу, сада, остављам ... можда ћу моћи касније...

5. 04. 85. – Кујна, Мишљеновац. Д. Заспао. Аза изашао. Отац и мајка се још нису вратили од Ујкиних. „Руска религијска мисао и Достојевски“ – прелиставао књигу.
„Ђаво и његови шегрти“. Добар наслов за... Лају пси. Чика Сава Лукић, чујем, на самрти.
Боли ме – језик.  (Зумбули процветали.)

***
Бележнице из 1983 – 1985, требало је да штампам ( макар избор), прошле, 2015. године, јер је био и вака, и – имам дистанцу према том периоду. То раздобље је у потпуној тами...

                                                       (12. 04. 2015. - око 9 пре подне. - Пудино)

ЛеЗ 0006610   

Нема коментара:

ГРАДИНА

Градина је стари назив за врсту тврђаве, утврђени град из старог доба, почев од неолита. Градине су нарочито биле бројне у бронзано и гвоздено доба а грађене су и током средњег века. Карактер грађевине је био заштитни. Градине су претходиле појединим градовима, биле су утврде унутар којих је била смештена стална војна постава. Градине и пратећа насеља су обично грађена на узвишењима стратешки погодним за одбрану – та места, иако данас само рушевине, у народу се и данас називају градине...

На основу нађених остатака назване су поједине археолошке целине нпр. Вучедолска култура, Гласиначка култура. На Истарском подручју градине се зову кастиљери. Градине већином бивају кружних основа. У општем случају овај израз се користи за опис рушевине тврђаве, града или замка као и за називе појединих локалитета.- извор >>>

Порасла јела до неба

Порасла јела до неба,
Савила гране до земље,
На грању лишће зелено,
На лишћу цвеће црвено,
На цвеће челе попале.
Што ми је јела висока,
То ми је црква Грачанка;
Што ми је лишће зелено,
То су ми књиге црквене;
Што ми је цвеће црвено,
То ми је причес у цркви;
Што су ми челе попале,
То ми је народ у цркви.

Српска народна митолошка песма

.

.
Синтеза. Прототип "Васељенских новина"

УВОД у „ВЕЧИТИ КАЛЕНДАР МАТЕРЊЕГ ЈЕЗИКА"

УВОД у „ВЕЧИТИ КАЛЕНДАР МАТЕРЊЕГ ЈЕЗИКА" требало би да буде отприлике ово:

Овде ће - то је моја намера - на десетинама и десетинама страница бити говора о стотинама речи, можда и више, али боље да то оставимо срећи и случају, јер од њих и тако све највише зависи.

Можда ће се некоме овај мој покушај да изразим оно што сам осетио или помислио у сусрету и ближем додиру са неким речима учинити јаловим и произвољним послом доконог писца; можда. Можда се читаочева осећања и мишљења о речима које сам изабрао неће подударати са мојима. Можда ће асоцијације које су оне изазвале у мени бити читаоцу несхватљиве и изгледати неосноване. Бојим се да је то не само могућно него и вероватно. Али, све ако и буде тако, ја не сматрам овај посао потпуно изгубљеним ни узалудним, или бар не више него што су то остали моји радови. Уколико ове речи у вама не изазову иста или слична осећања, ви можете потражити друге речи са којима ћете моћи играти своју игру. Главно је да се покаже да је игра могућа.

У сваком случају, молим читаоца да овде не тражи ни лингвистике ни философије; ништа до записе једног песника о његовим сусретима са речима.

БЕО, БЕЛА, БЕЛО - лепа и тајанствена реч са више значења. Пун је народни говор те речи у разним значењима, као и митологија, поезија, географија, и ботаника и зоологија. Бели свет, бели дан, бели цар, беле пчеле, бела застава, бела магија, на белом хлебу, бели удовац, „белорука Јунона"104, бела врана, белоушка, бели бор, бели слез, Белић, Бељански, Белогрлић, Белобрк, Белостенец, Бјелопавлић, Бели Нил, Бела Црква, Бијело Поље, Бела Паланка, и можда стотине таквих места у свету, све до овог нашег Београда који је нашао места и у Прешерновој поезији. („Ни близу, ни близу до беле Турчије кјер в Донаво Сава се бистра излије.")

Реч вишеструког смисла и великог домашаја испунила је, ево, целу једну белу страницу и испунила би можда још много простора, а не би могла да обухвати ни приближно све варијанте, ни да објасни своје вишеструко значење, ни означи свој крајњи домашај. Стајала би и даље пред нама, светла, моћна, звучна и блештава, а нејасна и тешко објашњива: бео, бела, бело. Али сећања и асоцијације иду даље и у неочекиваном правцу.

По чудној логици нашег сећања мени се у овом тренутку, у вези са овом речју, јавља лик прецветале лепотице Циганке са Чубуре. Било је то пре много година, а као да је сада гледам пред собом.

Седимо у полумрачној крчми поред кафе и ракије. Она је малко нагнута, загледана у своју чашицу. Остарела је пре времена; једино што је на њој остало неокрњено, то су бели, чврсти зуби који повремено блесну, док ми са заносом и сузама прича о свом првом љубавнику и о трагедији у којој га је изгубила.

- А волела сам га, господине! Јаооо, волела сам га као белог бога!

Ту се негде, као на заталасаном биоскопском платну, губи и гасне и ова чудна реч са свим својим значењима.

Уранила Косовка девојка,

уранила рано у недељу,

у недељу прије јарка сунца

засукала бијеле рукаве,

засукала до бијели лаката

на плећима носи леба бела

у рукама два златна кондира.

Овде све сија и блешти од белина разних тонова и различитог порекла. Нису бели само рукави, лакти ни хлебац; него неки бели сјај као да се шири од „девојке", од „недеље", „јарког сунца" и „златних кондира". Та белина није само физичке природе, она као да избија из целог овог свечаног девојачког похода на узвишену хуманитарну мисију спасавања рањеника.

104 Леуколенос Херо - белорука Хера (Јунона.).

= извор:Иво Андрић: ЗНАКОВИ ПОРЕД ПУТА, стр. 459 - 462

Борба петлова

Филмски канал "ЗАВЕТИНА" на ЈУТубу

ФИЛМСКА ПОЕЗИЈА.Документарни филмови ЗАВЕТИНА

Ознаке - Претраживање чланака

000408 01467 01485 01620 01621 01949 19380 19402 19434 2014 NIŠKE ANИMOZNOSTI / Miroljub Todorović NOVE PRIČE /Zoran M. Mandić PREKTO JETA CAKA / Eson Jaos PUŠKIN / Zoran M. Mandić Антологије Јована Пејчића Влашке и циганске песме ЛеЗ 00000031 ЛеЗ 0000584 ЛеЗ 0000585 ЛеЗ 0000586 ЛеЗ 0000587 ЛеЗ 0000588 ЛеЗ 0000589 ЛеЗ 0000590 ЛеЗ 0000591 ЛеЗ 0000592 ЛеЗ 0000593 ЛеЗ 0000594 ЛеЗ 0000595 ЛеЗ 0000596 ЛеЗ 0002434 ЛеЗ 0002435 ЛеЗ 0002436 ЛеЗ 0002438 ЛеЗ 0002456 ЛеЗ 0002598 ЛеЗ 0002608 ЛеЗ 0002700 ЛеЗ 0002981 ЛеЗ 0002982 ЛеЗ 0004175 ЛеЗ 0004182 ЛеЗ 0004317 ЛеЗ 0004351 ЛеЗ 0006572 ЛеЗ 0006583 ЛеЗ 0008789 ЛеЗ 0008793 ЛеЗ 0008794 ЛеЗ 0010284 ЛеЗ 0010308 ЛеЗ 0010580 ЛеЗ 0010711 ЛеЗ 0010713 ЛеЗ 0010714 ЛеЗ 0010715 ЛеЗ 0010716 ЛеЗ 0010717 ЛеЗ 0010718 ЛеЗ 0010719 ЛеЗ 0010720 ЛеЗ 0010721 ЛеЗ 0010722 ЛеЗ 0010795 ЛеЗ 0010796 ЛеЗ 0010797 ЛеЗ 0010798 ЛеЗ 0010799 ЛеЗ 0010800 ЛеЗ 0010802 ЛеЗ 0010803 ЛеЗ 0010804 ЛеЗ 0010805 ЛеЗ 0010806 ЛеЗ 0010807 ЛеЗ 0010808 ЛеЗ 0010809 ЛеЗ 0010810 ЛеЗ 0010817 ЛеЗ 0010818 ЛеЗ 0010819 ЛеЗ 0010820 ЛеЗ 0010821 ЛеЗ 0010822 ЛеЗ 0010823 ЛеЗ 0010824 ЛеЗ 0010825 ЛеЗ 0010826 ЛеЗ 0010827 ЛеЗ 0010828 ЛеЗ 0010829 ЛеЗ 0010830 ЛеЗ 0010831 ЛеЗ 0010832 ЛеЗ 0010833 ЛеЗ 0010834 ЛеЗ 0010835 ЛеЗ 0010836 ЛеЗ 0010837 ЛеЗ 0010838 ЛеЗ 0010839 ЛеЗ 0010840 ЛеЗ 0010841 ЛеЗ 0010842 ЛеЗ 0010843 ЛеЗ 0010844 ЛеЗ 0010845 ЛеЗ 0010846 ЛеЗ 0010847 ЛеЗ 0010849 ЛеЗ 0010850 ЛеЗ 0010852 ЛеЗ 0011023 ЛеЗ 0011024 ЛеЗ 0011025 ЛеЗ 0011026 ЛеЗ 0011913 ЛеЗ 0011914 ЛеЗ 0011915 ЛеЗ 0011916 ЛеЗ 0011917 ЛеЗ 0011918 ЛеЗ 0011949 ЛеЗ 0011950 ЛеЗ 0011959 ЛеЗ 0011960 ЛеЗ 0011961 ЛеЗ 0011963 ЛеЗ 0012319 ЛеЗ 0012320 ЛеЗ 0012338 ЛеЗ 0012339 ЛеЗ 0012340 ЛеЗ 0012485 ЛеЗ 0012488 ЛеЗ 0012489 ЛеЗ 0012490 ЛеЗ 0012642 ЛеЗ 0012643 ЛеЗ 0017630 ЛеЗ 0017939 Мирослав Лукић ПРИСЕЋАЊА (фрагменти) Поговор књизи Изабраних песама Радомира Стојановића Покретач дигитални књижевни часопис "У смеру вртлога" Ртањ Светислав Стефановић СТАРИМ ИЛИ НОВИМ ПУТЕВИМА ОДАБРАНИ ПОЛИТИЧКИ СПИСИ (1899-1943) Српска поезија Станиша Нешић Стојадиновић и коментари Тема: СЛОБОДА И СТВАРАЊЕ. И лицемерство УПОТРЕБА ЧОВЕКА / АЛЕКСАНДАР ТИШМА аб добитник књижевне маграде Повеља Карађорђе лист "Политика" и дух комунистичке носталгије нови веб сајт посвећен поезији осврт