среда, 09. септембар 2015.

...Славко га је питао, генерале шта је с тим државним ударом, хоће ли га бити?...

ХРОНИКА

Прпа: Славко је Миру Марковић сматрао манипулативном особом

БЕОГРАД - У наставку сведочења на суђењу оптуженима за убиство Славка Ћурувије у Специјалном суду, историчарка Бранка Прпа рекла је да је Ћурувија Миру Марковић сматрао манипулативном особом која је себе покушавала да представи „као нешто мало више од домаћице”.
„Он је после и сам признао да никад ништа битно од ње није сазнао, јер се ради о изузетно манипулативној особи, која је у контакту са другима прикривала себе као центра политичке моћи коју има преко мужа и углавном је себе покушавала да представи као нешто мало више од домаћице”, рекла је Прпа одговарајући на питања суда.
Она је објаснила да је Ћурувија успоставио контакт са Марковићевом и више пута од 1996. био код ње иако, како је навела, Марковићева није била расположена да га често виђа.
Према речима Прпе, то нису били пријатељски, већ провокативни разговори.
„За њега је било јасно да није присталица Милошевићевог режима, то су били разговори на танком леду све време. Ја бих питала Славка шта си сазнао - ништа. Имала је цегер крај себе и причала ми како је било на пијаци”, испричала је Прпа и додала да је то „у суштини, била бесмислена комуникација”.
Прпа је такође указала на Ћурувијине контакте са генералном Момчилом Перишићем.
Често је, како је навела, био са њим у контакту од 1997, како јача његова позиција као власника успешног медија.
„Контакти се интензивирају и једном кад је био позван у кабинет генерала, где га је Перишић питао 'да ли би Телеграф подржао нас, ако бисмо извели државни удар', а он (Ћурувија) је рекао наравно, изволите”, испричала је Прпа.
Кад је дошао кући, рекао је да је то чудна изјава, јер је поред њега седео шеф КОС-а, напоменула је Ћурувијина невенчана удовица.
„Најблаже речено, то је неопрезно и онда смо нас двоје анализирали шта то значи, да ли је то озбиљна намера, манипулативна радња, шта?... Ти разговори са Перишићем били су чести, он би га позвао телефоном, па би се видели и на Копаонику... Славко га је питао, генерале шта је с тим државним ударом, хоће ли га бити?”, испричала је она.
На тај начин се, како је рекла, створило једно чудно савезништво за такав пројекат где Славко није био озбиљан савезник, али је био информисан о таквом пројекту Перишића.
Прпа је, такође, испричала да Ћурувија ником није веровао, ни Перишићу, јер је, како је навела, сматрао да се у политици тешко може очекивати верност било кога, као и безрезервна припадност.
„Славко је умерено веровао генералу Перишићу, а та врста изјаве о намерама Перишића била је предмет шале међу нама (о државном удару). Не искључујем војску, када кажем да га је убила држава, цедуљица имена и презимена људи из КОС-а, која је упућивала да су они учесници или саучесници у убиству, у земљи је било ванредно стање, цивилна и војна власт радиле заједно, Перишић је смењен и 30 генерала смењено у априлу 1999, тако да је војни естаблишмент био упознат”, испричала је Прпа.
Суђење се наставља сведочењем, бивших начелника ДБ-а.
За убиство Ћурувије оптужени су тадашњи шеф ДБ-а Радомир Марковић, шеф београдског центра ДБ-а Милан Радоњић, главни обавештајни инспектор II управе Ратко Ромић и припадник резервног састава тог ресора Мирослав Курак, који је у бекству и за њим је расписана потерница.
Танјугобјављено: 09.09.2015. у Политици

Нема коментара:

.

.
Синтеза. Прототип "Васељенских новина"