ПЕНЗИОНЕР Танасије Кидишевић (86) већ тридесетак дана покушава да сазна где је нестао надгробни споменик који је покојним родитељима подигао давне 1979. године, као и посмртни остаци његових оца и мајке. Каже да је на том месту сахрањена нека друга особа, а обележја које је он подигао - нема.
То је случајно сазнао од своје кћерке која је недавно отишла на гробље да запали свеће баби и деди.
- Унезверено ме је позвала и казала да ту више нема споменика баби и деди. Нисам могао да верујем, али испоставило се да је то, нажалост, тачно. На том месту сада се налази гроб неке друге особе - прича Танасије.
Одмах се обратио управи градског гробља, а после неколико дана добио је одговор у којем је наведено да је као носилац права коришћења и закупа био уписан његов брат, а то право је после његове смрти прешло на његовог сина, на основу оставинског решења. Међутим, и он је почетком ове године преминуо.
- У евиденцији предузећа не постоји забелешка о томе да је извршена ексхумација преминулих и раније сахрањених на поменутом гробном месту, нити њихово премештање у заједничку гробницу на Бозман гробљу - наводи се у одговору ЈКП "Градска гробља". - Изласком до гробног места утврђено је да нема споменика нити других надгробних обележја.
Такође, наводи се и да је сахрањивање друге особе на том гробном месту дозволио закупац (Танасијев сада покојни синовац), те да је његова писмена сагласност прописно оверена код Основног суда у Крагујевцу.
Међутим, деда Танасије и даље тражи одговор на питање где је споменик који је он подигао и уредно платио, као и где су посмртни остаци његових родитеља. Обратио се писмом полицији и очекује да ће помоћи да се утврде све околности овог случаја.
- Моја пензија је мала, немам пара за адвоката. Али желим да се утврди где су кости мог оца и мајке и где је њихов споменик - каже Танасије.

ПРОВЕРИЋЕ СЛУЧАЈ
ДИРЕКТОР ЈКП "Градска гробља" Никола Спасић у понедељак нам је рекао да није упознат с детаљима овог случаја, али да ће проверити и утврдити оно што је у њиховој надлежности.
Он додаје да је једино сигурно да ова фирма нема право да било шта ради на било ком гробном месту без сагласности стараоца гробног места или надлежне судске одлуке.