О Сабирању Целокупних Дела Бела Тукадруза

О Сабирању Целокупних Дела Бела Тукадруза
Више и детаљније

Порасла јела до неба

Порасла јела до неба,
Савила гране до земље,
На грању лишће зелено,
На лишћу цвеће црвено,
На цвеће челе попале.
Што ми је јела висока,
То ми је црква Грачанка;
Што ми је лишће зелено,
То су ми књиге црквене;
Што ми је цвеће црвено,
То ми је причес у цркви;
Што су ми челе попале,
То ми је народ у цркви.

Српска народна митолошка песма

понедељак, 27. јул 2015.

Бестселер као фелер,или ко да чита онолики "Рат и мир"?

ЈЕДНОМ се млади професор књижевности осмелио да приупита великог Лава Толстоја: како се постаје добар писац? Руски класик је брзо одговорио знатижељном. Потребна је - рече - тврда задњица, мало талента и много свакодневног писања.
Када је Сузана Манчић, чувена лото девојка из оне Југе објавила прву исповест, новинарима се жалила да је, због писања књиге, упропастила летњи одмор. Каква креативна брзина!
Невесела је чињеница да класици више нису у моди, као и све друго што тражи пажњу, образовање и промишљање. У лудом контроверзном времену, испитивачи јавног мњења су утврдили да данашњи слуђени човек има озбиљну концентрацију до осам секунди.
Ко онда да чита онолики "Рат и мир"?
Данас, изгледа, код читалаца најбоље пролазе лака штива, треш романи који обрађују ласцивне теме, са срцепаратељном драматиком, разним нијансама сиве или бљутавим исповестима које изазивају грчеве у стомаку.
Последњих година појављују се некакви бестселери који се громогласно најављују, а који су својеврсна издавачка подвала. У јурњави за парама упорно се срозава српска књижевност која је одувек била европска по свом квалитету. Ти таконазвани велики издавачи нуде инострани и домаћи бофл и покушавају да створе нову читалачку публику која се неће васпитавати на Андрићу, већ на огавним књижицама Симониде Милојковић.
Томе потпомаже и Комисија Министарства културе која, у великим количинама, то "књижевно смеће" нуди народним библиотекама. Већ годинама два велика агресивна издавача, и овде, згрћу велике државне паре уместо да се откупљују вредне и аутентичне књиге малих посленика који немају заслужену медијску пажњу, а имају значајну продукцију. Овоме би требало додати чињеницу да огроман број градова нема књижаре, па је то разлог више да са угради гушћи филтер за књиге које одлазе на библиотечке рафове.
Србијом се шапуће да издавачи, на разне начине, лобирају код управника библиотека како би прошле њихове књиге.
Да ли је крива Сузана Манчић што је њена књижица "Као да сам сањала" прошла Комисију и ушла у библиотеке? Није!Бестселер као фелер | Култура | Novosti.rs

Нема коментара:

.

.
Синтеза. Прототип "Васељенских новина"